Wednesday, October 13, 2010

KELANTAN vs SELANGOR, MATI & DARAH....




Bola..bola bola..adoi mcm² la skrg ni..!!! ngeri dan takut...!!! itula yg dapat meks katakan bila meks baca paper & tgk berita..!! hadoi² memang terukk!! ari ni meks bukan nak bercakap sebb meks org kelantan...tp meks bercakap tidak berpihak pada mana² pihak...

kalau bercakap pasal bola..mmg meks xpernah nak pergi tgk secara live dkt stadium walaupun stadium ngan rumah meks xsampai 20minit..!! sgt dekat kan!!..sebb utama meks xpergi adalah penyokong kelantan yg mmg terlalu emo..kalau mmg mmg dipuja tp bila kalah haram kejadah dorang dok sumpah seranah, silap ari bulan bergaduh...tgk cm ni la..bergaduh sampai cedera bagai..

siapa yg salah..mmg xdapat nak dikenal pasti sebb bila tanya fan kelantan fan kelantan tuduh fan selangor tp bila tanya fan selangor dorang akan salahkan fan kelantan..last skali xder kesudahannya..!! tp dendam tetap dendam..!!

Kes bergaduh melibatkan fan Kelantan bukan pertama kali berlaku...ingat x anda pada Kes yg melibatkan perlawanan antara Kelantan vs Negeri Sembilan di Stadium Sultan Muhammad IV.kalau xsilap ada bakar² kereta semua kan..!! dan kes yg lain melibatkan pasukan yg sama utk pusingan akhir di Bukit Jalil..!! perlawanan di Bukit Jalil mmg teruk yg hampir melibatkan kerosakan stadium!!...

kadang² bila difikir balik fan Kelantan dah cm Vandalisme!! bukan nak kutuk org kampung sendiri tp disebabkan segelintir manusia yg tidak bertamadun ni hbs semua org² Kelantan terkena tempias yg sama...!! nilah org ckp Kerana Nila Setitik Rosak Susu Sebelanga..!! Meks syg Kelantan...!! ada jugak kawan² meks yg perli² tp meks buat muka kosong sudah.!! malas nak bertengkak dgn org yg tengah panas ni..kan lau kita mempersoalkan akan menjadi lagi teruk..!! org tgh marah lawannya xleh marah jugak..bagi dia cool..!!

cuma kadang² meks ada jugak terfikir..media² elektronik dan media massa hanya highlight benda² yg buruk je sal kelantan..!! bila bab² gaduh² muka depan...!! tajuk pun besau²...mereka cuma mendengar bagi sebelah pihak saja....!! urmm..tu just pendapat meks sebb meks tgk dlm fb meks ramai yg dok bercakap...Bila melibatkan bola kelantan dan pergaduhan msti highlight lebih...!! kalau salah meks mintak maaf..




ni antara gambar kejadian mati di Stadium Shah Alam kelmarin..!! Dikhabarkan mangsa meninggalkan akibat Sesak nafas..tp bila diteliti balik..mulut berdarah kan..xkan sesak nafas then mulut berdarah..mmg xder dlm perubatan cm tu walaupun meks bukan budak medic!! huhuhu...tp meks dapat rasa mangsa ni terlibat dlm pergaduhan then sesak nafas..tp wallahualam la...!! semua ni kejadian Tuhan..!! huhuh.hanya disana yg tahu...fikirkan²..xkan dalam negara yg maju zaman skrg masih ada lagi pihak² yg berpuak² hanya disebabkan bola...bergaduh hingga menyebabkan kematian hanya kerana bola? contohnya HUTANG NYAWA DIBALAS NYAWA..ini adalah menteliti minda kelas ke-3..!! tidak berpendidikan..!!


tapi yg lagi menjadi persoalan adalah :




mamat ni lagi gempak..!! bukan nak meleraikan pergaduhan tapi memanaskan pergaduhan adalah..!! hadoi..!! tp meks terfikir sekejap BETULKAH APA YG MAMAT NI BGATAU!!..adakah polis makan gaji buta..!xder sifat kemanusian kah sampai buat xtau pada org yg sakit..!! lau betul mmg double standart r..mmg jatuh standart polis 1 Malaysia..!! huhuhuhu...

so disini apa peranan Kerajaan Malaysia , Pihak PDRM dan juga pihak KAFA..!! dimana peranan anda..!! sepatutnya anda perlu telus dalam menyelesaikan isu ini..!! bukan mendengar dari sebelah pihak tp dari kedua-dua pihak..!! Jangan Pandang sebelah mata..!! Kami sebagai rakyat mahu hidup dalam sebuah negara yang aman..nak tgk bola dalam negara sendiri pun dah takut bila jadi kes macam ni..sungguh sedih!!kalau mcm ni baik kami main PS je..!! lagi syok..xder gaduh² semua ni

cuma 1 jer utk penyokong kelantan..bawak² la bersabar..tunjukkan lah benda² yg elok bila berada di luar kelantan...janganla hangin 1 badan..bila jadi cm ni semua nampak salah kita...buat malu negeri saja..jangan terlalu emosi..kita dibawah satu negara...pusing kiri pusing kanan jumpa jugak..!!! MEKS SAYANG KELANTAN...

note kaki : Al-Fatihah utk mangsa kematian..semoga arwah berada di kalangan org yg beriman...

19 comments:

kerangRebus said...

ya allah..gile ar dorg ni..i bukn org klantan..n ramai je geng baik dr klanatan..tp bab gaduh2 cenggini memang sllu melibatkan klantan..bab bola ni memangla teruk, dulu nk pegi n9 Vs klantan, tp member tak bagi, kata bhaya klu kalantan ade..tup2, memang hal bakar kete la pe la..tapi member i ade pegi tgok bola ni lawan s'gor, memang dia kata die dgar budak ni kena tikam, tapi xtaula betul ke ax..sebab 1 of my fren yg pegi sana pon muke kene toreh darah masa nk kuar stdium..n dppecyai dak klantan wat..haih..xtawla betul ke tidak..tapi, xtau knapa teruk sgt prangai ank mlayu skg ni..dah takde hati perut...hm...

belalang hijau said...

jgn la fanatik sgt dgn bola sepak kita...korang gaduh smpi bunuh2 pun bukan leh ubah result game...

tgk just for fun dah la...

apa2 pun semoga kedah g final tahun nih...

kuikuikui...

Amir Izzat said...

hurm..apasal mamat tue cakap macam sial ha? aduhai..bodoh la penyokong selangor..mamat tue cakap bdak kelate tue kuar kat pintu dak selangor..yg membelasah adalah dak selangor,kan? yg bangangnya siapa?

pelik la demo nie blako.. ado akal ltok lutut..

K I E R A said...

Ya Allah, sampai mati -.-
Innalillah

Fello Ariza said...

selamt ag tgok org men guli.. :P

Rozana Razali said...

pemain bola tak apa2, penyokong lak lebih2.. dapat apa ntah..

Blog Leader said...

Tak pasal jer Allah tarik nyawa... Kita sangka baik.. Bukan arwah yang gaduh tu... Dia nak g tgk bola jer...

Tapi dia jadi mangsa...

Al-Fatihah...

xazryx said...

x psl2 jd camtu .sigh .

zmah said...

Apa yang penting...KESABARAN.

Anonymous said...

mtk maaf if sy nie komen..bkn nk lbh sape2...kelantan xganas...cme jgn provoks..jika kita provoks kedah , trganu , jhr...sme je...kalu orh ckap ayah kau babi...kita xmarah..bila org cakap kelantan babi...sy sbg rakyat jati kelantan amat berdesing...so jgn cuba mulakan pergaduhan...kami tenang jika semua tenang....

* MissYaniAbdullah * said...

@kerangRebus

bila bab2 gaduh pasal bola mesti nama kelantan di highligt lebih! asal getew ek! kat negeri2 lain xder ker gaduh ..ada juga kan cuba xdihighlightkan!!

biasalah kelantan selalu jer kena bila bab2 gaduh xtau mana silapnya..adakah menteliti manusia ni mmg xsuka pada org kelantan atau sebaliknya..!!

sebb tu kita kena dengar 2 pihak..skrg ni semua nampak kesalahan dr kelantan..tp bila baca komen dkt FB adakah org akan cba buka mata kan..salah siapa..xkan siapa akan memandang..depa buat xtau ja..!!

budak mana2 pun sama jugak!! cuba budak kelantan dihighlight lebih!!

* MissYaniAbdullah * said...

@belalang hijau

yerp! just tgk for fun!! ramai skrg ni bila kelantan dah main best sikit ramai yg cuba utk menjatuhkan kelantan dengan isu yg xtau puncanya kan!!

bola sepak negara kita baru je naik balik..

yeah pulun kedah pulun

* MissYaniAbdullah * said...

@Amir Izzat

tula pasal izzat..bodoh betul la..kalo jadi gini xdop sapa plop ambik tindakan..alih2 KAFA ambik tindakan kat Kelantan..meme xadil lasum!! huh..emo meta kak we dio!!haha

* MissYaniAbdullah * said...

@K I E R A

bila jadi mcm ni baru nak berfikir kan..huhuh...tp xder tindakan pun..

tp marila sama2 kita mengucapkan tahziah kepada keluarga mangsa!!

* MissYaniAbdullah * said...

@Fello Ariza

haha jom pakat main guli..sy terer la jugak

* MissYaniAbdullah * said...

@Rozana Razali

tula ana..teruk kan..alih2 nyawa melayang!

* MissYaniAbdullah * said...

@Blog Leader

saya percaya beliau adalah mangsa keadaan..niat beliau hanya utk menyokong negeri kelahirannya saja..huhuh..tp semua ni ada rahmatnya.insyaallah

* MissYaniAbdullah * said...

@xazryx

tula kan xpasal2 nyawa melayang...

sigh* jugak!!!

* MissYaniAbdullah * said...

@zmah

ya apa yg penting adalah kesabaran...
kalau manusia bersabar insyaallah benda yg xbaik akan dapat dihalang..