Saturday, May 15, 2010

JOM TRY DIS

salam para blogger sumer..aisemen rasa nak x p terjah kat blog kawan2 yg len..almaklumlah jadi bibik for 2 weeks  really2 make me stuck..uwaaaa....then macam masa tu terhad sgt skung ni...hehee...

okela..aku just nak bertanya kat korang la kan...korang dah penah dtg Kota Bharu x..erm..ala tahu sebut jep KB korang sumer mesti dok pikir sal kemelut istana Kelantan & Kes ugutan bunuh Nik Aziz kan..uwaa...Kelantan best jugak oke..walaupun dari segi tahap pembangunan yg agak slow tp skung pembangunan dah semakin maju oke..The Red Warior pun semakin mantap dowh..negeri korang tangga keberapa skung ni...erm..tapi aku penah dengar org2 negeri lain ckp bila sebut jer sal kelantan mesti dorang cakap " awek-awek kelantan comel2 belaka " ..statement ni mmg aku akui la..bukan nak berpihak pada negeri sendiri tp kebanyakkan kawan2 aku mmg cun belaka walaupun aku ni bkan dari ketegori perempuan cun tp manis tu tetap ada oke..hahaha..nak jugak..

baikla...lau korang dtg kelantan aku nak suggestkan korang try dis makanan...sure korang nak lagi...kat negeri len aku rasa xdak ...rugi lau korang datang KB tp xrasa makanan ni...

* ETOK *
oke ni org panggil etok..apa yg aku faham adalah etok sejenis hidupan sungai...etok ni lebih kurang ngan kerang tapi kerang lagi besaq dan kulit kerang kasar...tp etok ni kecik tp paling besar ukuran yg penah aku jumpa adalah sebesar duit 50 sen..besar la tu..
etok ni ada juga kat tali2 air...
lau korang dtg kat bandar KB area2 pasar SITI KHADIJAH ada ramai makcik2 yg dok jual etok..
etok ni xmahal cuma RM1.00 untuk sebungkus...
selain dari salai etok ni org buat gulai pun ada..
aku penah rasa Mak Nah aku masak gulai putih..syok gak layan...
so korang kena try oke..isinya sgt lembut...

* AKOK *
hehe..ni memang febret bila bulan puasa...selalunya org2 kelantan makan akok masa waktu berbuka..
sedap...tp a bit manis2..sebb tu la aweks kelate manis2..heheee
lau korang p kat area Pengkalan Chepa mesti ada kedai2 org jual akok..sedap giler...
lau makan masa tgh panas lagi meletup...
* LAKSAM *
aduh sedapnya laksam...korang penah rasa x..?..lau x kenala cuba..mmg sedap...lemak je rasa dia...
tp selalunya aku lau makan laksam campur ngan laksa penang.lagi sedap beb..heheee..

* BUDU *
wah budu sgt femes oke...even org bukan kelantan pun suka makan budi..tp al peliknya aku xmakan budu..macam ner tu...adakah aku ni lupa asal usul aku..heran plak tgk umi aku dok makan budu hari2 walaupun umi bukan org kelantan..she's from Pahang...budu ni cicah ngan ikan tawar bakar mmg org cakap sedap...hehee..makan nasi putih panas2 mmg best umi ckp...
* UBI KELING *
hehe..aku pun xtahu mana dapat nama ubi keling ni tp yg semestinya ubi keling ni sgt femes kat kelantan..dia cm ubi keledek je cuma nama je yg lain..slalunya bulan 12 lagi la banyak ubi keling ni..xtahu kenapa...
murah jer..RM1 dah leh dpt ..try oke.!!
* KUIH CEK MEK *
aku xtahula samaada kat negeri2 korang ada x kuah ni..Kuih cek mek..sedapnya..rasa nak g beli da..cek mek ni diperbuat daripada ubi keledek..isi dalamnya plak ada gula..hehe..dulu makcik aku ada buat kuih ni..kira jadi sarapan aku dulu2..
* SATAR @ OTAK-OTAK *
hehe..ni my febret jugak...satar ni diperbuat dari ikan ...pastu ada kelapa parut...dulu my boyren aku dtg kota bharu aku suh dia try..dia mmg layan r...siap suh pesan aku bawak dtg kedah lau mai kedah..ish mana bole la b...lau p kat area Pantai mmg banyak sgt kedai yg jual satar..rasanya pedas2 sikit sebb ada setengah2 penjual yg letak cili/ cabai..tp lagi pedas lagi sedap...
* NASI KERABU *
adeh syok giler tgk pix ni...selalu umi aku buat..sedap..nak2 ada ayam bakar tp la berjeliro aku makan..tp ada budu..haha..aku xboh la part yg ada budu tue...lau ada solok lagi besst...

hehe..korang tau x pix di atas sungguh membuatkan aku terasa ingin makan jerp..
haha..
korang jgn lupa try makanan yg aku suggest ni bila mai kb...

6 comments:

zAzZa said...

nasi kerabu, budu, kuih cek mek..tu je mknn yg tersenarai kt ats yg sy penah mkn..yg len blm lg..huhu

* MissYaniAbdullah * said...

zazza nanti kena try yg len plak yup...
sedap tau

M a W a D D a H said...

makanan kat atas sume adah makan dan semuanya sedap...lalalala

post sini..adah duk jauh...uwaa..

Aidi-Safuan said...

hahaha...ape kaitan makanan tersebut dengan awek kelantan cun? :P

* MissYaniAbdullah * said...

adah :

sedap kan..syok jela..
bole2 ..nanti yani post kan..

* MissYaniAbdullah * said...

aidil..

ada kaitan..
sebb kelantan..
i love kelantan...
haha.a...