Friday, June 18, 2010

tolong aku ...bagus x c amera ni..


ni la camera SLR yg aku idamkan beb..harga cuma RM1899..boleh bayar bulan , minggu or sekaligus..ikut suka hati..tp seyes..dah lama kepingin nak pakai camera ini..dulu masa kat USM, tgk azna n alip bawa camera serupa cam ni mcm best jerp...sukanya lau dapat pakai ni...sini semua detail camera ini da...bgs kan..?

so phone blackberry kena hold dulu untuk bg laluan kepada camera nan tercinta ni...tepon asal ada yg biasa jer janji leh anta msg ngan kol..itu lebih penting..

tp aku nak mintak tolong dokat korang yg tahu bab2 camera ni tolong bg nasihat sebb aku budak baru belajar..plz..need ur advise...

29 comments:

♥ Nasiha Sakinah ♥ said...

hype2..
cam ni ok gak.. besh!..hee.
tp lau nikon ok g kot.. sbb lens nikon leh gune mna2 lens cam laen xsilap..membr la gtawu.. minat gak bab2 cam ni..haha
tp depend la nk yg mane.. tp cam ni mmg ok la.. tnya pakar nak?
>> http://afundee-photography.blogspot.com/ <<

maybe dier tawu lebey .. :)

* MissYaniAbdullah * said...

nasiha :

tq dear sebb tolong..
mmg ur opion sgt membantu..
hehe...
oke i will ask pada yg pakar..

muahh..

a lot of thank..

yani

mommyYen said...

hurmm..
i prefer nikon je ye..sbb i guna nikon.*wink*tp canon pun bes gak..better buat survey lagi or buat product comparison..or tanya pakar..hehe

gd luck babe..!

mahira oya said...

saya pon nk beli camera camtu..
i know nikon mmg bagus..

* MissYaniAbdullah * said...

mommy yen :

tu la..
benda harga beribu ni kena tanya ramai org..
xleh ikut pendapat sendiri..
bestnya lau dapat pakai ni..

waa seronok..

tq yer babe sebb bg nasihat..
muahhahhh

* MissYaniAbdullah * said...

mahira :

yeke nak beli..
hehe..
mmg camera cam ni mmg syokkk..

kool jerppp

Cik SHiN~JU said...

wah...nak beli dslr erk?
ai pun tingin camera nih tp x mampu...u x bg pulak detailnyer,bape megapixel..bla..bla...bla...

tanye mamat nih : http://idealogyc.blogspot.com

piewahid said...

(bagi sy yg lgsung xpakar ni)

sy pakai nikon tapi bagi saya, nikon & canon lebih kurang aje.

yg penting:
1. pastikan kengkawan ramai pakai brand apa. senang nak tukar2 tips dan accessories.
2. rajin amik gambar. bukan rugi apa2pun. makin lama, makin mahir.
teknik kita leh up gred sendiri bdasarkan pngalaman.

Spek PinK said...

weeeeee... da ada ini~
stakat neh sgt puas ati dah..
tp yea la.. as a beginner kan..
tp ok la.. sbg beginner yg neh snang sket nk guna..kata org la..
;)
boleh laa amik gmbe kawen nana ari tu cntek2 sket.. hehehe.. tak p eh kenduri kawen nana ari tu?
em pape pon,
canon..delighting u always~~
hehehehe....
;)

Nsyzwni said...

canon n nikon oke if mau slr ni :)
btw , saye pn takde la tau sgt :)
tnye2 ngn org yang tau ,
if yg bru nk blaja tu ,
canon 1000D :)
kalo da pro , terpulang la :)

sweetsal said...

wow bestnyer camera tuh..nampak lasak je..pakai camera canon pun best jugak..gambar terang jer

* MissYaniAbdullah * said...

cik shu :

ni dia nyer detail :
Superb Imaging Performance


10.1 megapixels APS-C size CMOS sensor

DIGIC III imaging processor for fine-detail, and natural colour processing.

Picture Styles optimized for the photographic subject and intention

Accurate white balance

Six preset WB and manual WB

Auto Lighting Optimizer – automatically set in Basic Zone modes and manually, via custom function in Creative Zone modes.

Noise reduction for long exposures

Noise reduction for high ISO speeds

Complies to Design rule for Camera File System 2.0 and Exif 2.21 which support Adobe RGB

* copy dr website canon...

* MissYaniAbdullah * said...

piewahid :

alamak kawan2 sy xminat pun camera cam gini..wahhaha..
payah la getew..
xper...nanti cr kawan len lagi..
blogger kan ramai..
tp i think i nak canon ni kot..
lari buget lau yg mahal2

* MissYaniAbdullah * said...

spek pink :

lol sepupu nana ka ni..
patut cm familiar..

hehe..xper t kita leh tukar2 pendapt ek sal camera ni...hehe..dah ada geng sorang..

sy p kenduri nana..tp kejap sebb nana so bz..nana xsempat nak melayan kami yg dtg.sy dtg ngan kawan ari tu..

oo jadi kamu la yg dok pegang camera tu kan..had dok ambik pix org..xkira la org dok makan ka..dok sembang ka...ya ya i ingat lagi u..hehee

* MissYaniAbdullah * said...

Nsyawani :

hehe..
sy baru nak try guna..
sebb tu tgh tnya pendapat semua orrg ni..
mana tahu lau ada yg dah terer leh la bg pendapat sikit

* MissYaniAbdullah * said...

sweetsal :

u dah ada ek camera cenggini..
wah seronok beb..
sebb tu i nak beli 1..

lagi puah hati tau ambik pix pakai camera ni

encHIx laNDax said...

1000d ni ok,
tp ader dgr sket owg komplen..
tp ok la~coz ad 7 point..
focus pon laju,better la dr D60..
sowey,my opinion only..

encHIx laNDax said...

1000d ni ok,
tp ader dgr sket owg komplen..
tp ok la~coz ad 7 point..
focus pon laju,better la dr D60..
sowey,my opinion only..

encHIx laNDax said...

1000d ni ok,
tp ader dgr sket owg komplen..
tp ok la~coz ad 7 point..
focus pon laju,better la dr D60..
sowey,my opinion only..

* MissYaniAbdullah * said...

encik landax :

thanks sebb bg information..
xper..xdernya nak marah..
kata nak mintak nasihat kan..
so im believe setiap org have their own opinion..

hehee...
tu la..kena tanya ramai org lau nak beli..kan lau beli xpuah hati mmg menyesal..

jack said...

ok kot. bg aku sumer dslr mantap terbaik dari ladang coz gamba kita snap nnt akan lawa mcm tuan blog ni :D

princeduyong said...

tertarik ngan kamera nikon...membe pakai rm15000... tu pun sebab dia fulltime tukang ambik gamba... tapi memang tertarik...dia ambik gamba tangan gerak kiri kanan atas bawah gamba still cantik...kalau dpt mmg puas hati...tapi.... baik buat hantaran la kan kalau 15000.. :)

nur hidayah isa said...

i gune camera ni..mmg ok jer..nk tgk contoh2 gmba dari camera ni..usha sini..my photoblog :)

http://nhi-photos.blogspot.com/

* MissYaniAbdullah * said...

jack :

ko puji aku ek..
hahaa..ko mmg kaki bodek...
ala aku senyum sampai ke telinga..
ni yg buat aku teransang yg amat ni..
wakkakaaa

* MissYaniAbdullah * said...

princeduyong..
mak aii mahalnya camera...
tp lau mmg dia photografer xdak hal punya...sebb camera tu dia cr makan..
so nak x nak kena beli jugak..

haiii 15k leh byr downpayment VIOS sebijik..wakkakaa...
xper..as a beginner pakai jer yg ni kot..
lagipun dah tanya pakar dan dia suggest yg ini..hehee..
tq semua

* MissYaniAbdullah * said...

dayah :

i dah tgk belog u..
awesome babe..
sgt cntik..u make me so teruja n ghairah to memiliki dis camera...
beb nanti leh kongsi ek...

hehe..
tq babe

qaseh said...

bestnye dpt pkai camera ni..

* MissYaniAbdullah * said...

qaseh :

mmg besssttt tauu

shah amirul said...

better pakai nikon D3100. best utk beginner :) siap ada video HD . hee