Monday, November 22, 2010

228 : LELAKI KA PEREMPUAN KA TETAP SAKIT MENTAL OKEH..apakes..?


Tarikh & masa : November 22 2010, Isnin 12.05 am
Mood : Happy ..awk terima kasih
Background Music : SOLO - IYaz..terjatuh cinta sudehh


.assalamualaikum & very good morning to all ampa semua.haha.Sgt broken kan.abaikan okeh.


Sisipan Kesihatan , Mingguan Malaysia , 15 Ogos 2010.


haihh macam mana ni ampa.Muda2 dah dapat gelaran sakit mental.Hayooo mmg boleh mental dibuatnya.SHOPAHOLIC...wow wow wow..


Menurut Pensyarah di Jabatan Psikologi Pendidikan Falkulti Pendidikan Universiti Malaya, Profoser Madya, Dr Haslee Shahril Lim Abdullah , dalam konteks ini ( shopaholic atau ketagihan berbelanjan ) ialah seseorang itu hilang kawalan dan ketagihan berbelanja.Golongan ini sering berbelanja secara berlebihan dan berterusan sehingga memudaratkan diri mereka dan orang sekeliling.Tidak kira lelaki atau perempuan mereka boleh diserang PENYAKIT MENTAL ini.


ha ampa tgk..bukan perempuan jer okeh yg akan sakit mental, lelaki pun kena jugek hokeh..skung ni lelaki pun kemain noh dok p shopping.Bak kata pepatah : biaq papa asal bergaya.huhuhu.hebat noh pepatah ni.ampa jangan dok guna sgt satg ampa boleh jadi gila sebb hutang keliling pinggang, kaki dan lutut.


Seronok kan ampa kalau dapat shopping.Ish meks kalau ada duit xkisah sangat ni.Silap-silap ari bulan ampa pun meks belanja tapi masalahnya meks sendiri duit sudeh kureng..so diam, tutup mulut, tutup mata je la..Muhasabah diri kojap.kikiki.Tapi kadang2 ni berbelanja lebih pun lebih kepada sikap suka menunjuk-nunjuk.Ramai yg sanggup berbelanja lebih daripada kemampuan kerana tidak mahu kurang daripada orang lain.hohohoho.



NOTA KAKI : ginilah meks just nak bgtau.UKUR BAJU DI BADAN SENDIRI THEN KITA BOLEH TGK KITA MCM NER ORANGNYA.lau kita hidup sekadar untuk menunjuk-nunjuk tetapi sebenarnya kita hampeh baik xpayah.Buat malu jer.Ikut kemampuan kita semua.


12 comments:

♥ Roshazzy Shag ♥ said...

Shag, tunggu duit bertimbun baru jadi shopaholic. Tak da duit duduk rumah je. Window Shopping pun tak nak. Hahaha :D

.::aLiEsYa::. said...

a'a..betul tue..kn ukur baju kat badan sendiri..kalau yg tak sedar2 diri tue hujung bulan dah tarak papa..sape yg rugi..diri sendiri jugak...tak semestinga kita kena dapat A je..kadang2 A- pun dah kira ok =)

♥..permysuri_hati..♥ said...

uish! biar betol...cik mas dh la suke shoping..hehehhee.. :)

* MissYaniAbdullah * said...

@♥ Roshazzy Shag ♥


aa meks suka window shopping walaupun xdak duit dlm poket.kikikiki

usha harga dulu kalo berkenan kumpul duit then tgk buget utk bulan tu mcm ner then baru leh beli..

kikikiki..

lau xdak duit, dok diam kat rumah sudahh

* MissYaniAbdullah * said...

@.::aLiEsYa::.

kan baik ukur baju kat badan sendiri..
mana2 yg setakat nak menunjuk tapi poket kering baik xyah la..

hujung bulan dah kering tpi masih lagi bergaya cool...

* MissYaniAbdullah * said...

@♥..permysuri_hati..♥

uits cik mas hati2 sat g kan kena penyakit mental..

boleh nak bershopping tp kena berpada2...

heheh

:)

Mohd Wakiyuddin Rosnan said...

x suka shopping.. btw nice entri.. hehe

kobEj0rdan~ said...

den pon shoppaholic gak, tp stakat window jer la.hehe
nota kaki hang tu den suka la, toksah la menunjuk.
ikut care den berbelanje, gaji orite2 la, tp pakai baju bundle jer, nak mahal2 buat per, baek simpan duit buat bende lain yg lagi berpekdah.hehe

* MissYaniAbdullah * said...

@Mohd Wakiyuddin Rosnan

oh yeahh..

hehehhe...

xper..nanti bila u dah kawen confirm yg xminat jadi minat sebb kena folow si isteri plak..hehe

* MissYaniAbdullah * said...

@kobEj0rdan~


yeah ramai had yg suka cheq nyer nota kaki.

tp betul kan manusia skrg ni mmg suka sgt menunjuk depan org len semata2 kerana ingin nampak bergaya depan org ramai padahal hempeh..

wweih cheq oii baju bundle kalo yg terbaek harga leh cecah ribu ribu..
perghh kualiti lagi terbaik kot..
dah la payah nak dapat..

chegu abbas said...

aloh....biasa latu...jom shoping ....rantau panjang je la hahaha

* MissYaniAbdullah * said...

@chegu abbas

oh shopping rantau panjang besh..

shopping puyuk ngan pingge jela..