Monday, October 31, 2011

7 FAKTA MENGENAI PENYOKONG KELANTAN DAN BOLASEPAK KELANTAN YANG PIHAK LUAR TIDAK TAHU l i love kelantan .Kelantan tanah tumpah darahku.Itulah kata kata yang aku pegang sehingga kini.Buruk baik negeri aku tetap negeri aku.Aku dilahirkan di sini walaupun ibu aku bukan dari orang Kelantan.Bangganya aku kerana di lahirkan di bumi Kelantan.Pasal pemerintahan, kemunduran, kemiskinan sila tolak tepi.

Kehangatan Piala Malaysia 2011 masih lagi dirasai walaupun Kelantan gagal melangkah ke peringkat akhir.Tapi sokongan tetap diteruskan atas dasar semangat kesukanan. Tetapi kemeriahan Piala Malaysia 2011 sedikit tercalar apabila ada pihak yang menyalahkan Kelantan atas kekalahan mereka.Siapa mereka itu pasti anda tahu , maka tidak perlu aku sebutkan disini.

Isu tikam menikam yang melibatkan penyokong Negeri Sembilan dan Terengganu sangat heboh diperkatakan sekarang.Tetapi aku agak terkilan kerana ada sesetengah pihak yang mengaitkan penyokong  Kelantan. ( PETIKAN DARI BLOG PAADUU.COM )Ya, aku tahu Kelantan selalu dilebalkan sebagai sebuah negeri yang bermasalah.Penyokongnya yang terlalu fanatik, terlalu emosional , dikatakan suka bergaduh dan sebenarnya isu ini sememangnya permainan media massa yang mensensasikan berita tentang Kelantan.Asal Kelantan je buruk , tanpa kajian dan terus meletakkan kesalahan ke atas Kelantan.

Orang kata tak kenal maka tak cinta.Kenali kami, duduk semeja dengan kami , adakah kami ini seorang yang jahat.tidak.

1-Stadium sentiasa penuh.

'' Kalau ingin merasakan kehangatan dan kemeriahan bola sepak sekarang, datangla ke stadium Sultan Muhammad ke IV " ..
itulah petikan ayat dari pengulas sukan nadi arena, Zainal Abidin Rawof.Ya stadium keramat kami sentiasa penuh, penuh dengan penyokong yang terlalu sayangkan Kelantan.Tiket mahal itu memang tdaik dapat dinafikan tetapi demi kecintaan terhadap bolasepak Kelantan , wang bukan penghalang segalanya.Kelantan merupakan pencetus fenomena sukan bolasepak Malaysia.

Fenomena lautan mereka biasa kelihatan di stadium kami dan juga pentas final.

2- Memang kami sokong bola tapi yang wajib kami tak tinggal.

" Aik masuk stadium awalnya, pukul 6 dah masuk , mesti tak solat " .
- Di akui di dalam Stadium Sultan Muhammad ke IV tidak mempunyai tempat khas untuk para penyokong solat berjemaah tapi pihak Perbadanan Stadium mencari inisiatif dengan membentangkan tikar untuk memudahkan para penyokong menunuaikan solat.Masjid yang terdapat di luar stadium tidak mampun menampung bilangan penonton yang terlalu ramai. Jadi menyediakan tikar adalah salah satu langkah bijak .Di suatu sudah di Gate H, penonton akan dihidangkan dengan pemandangan yang begitu indah sekali.Solat berjemaah.

Penyokong Kelantan melakukan solat jemaah.
Namun , penyokong bolasepak Kelantan juga tidak terhad kepada lelaki semata-mata kerana bola ialah sukan rakyat maka kaum kaum wanita tidak lupa menghadirkan diri ke stadium.Fenomena kehadiran penyokong di kalangan wanita ke stadium sudah menjadi perkara biasa di Kelantan.Tapi pujian harus diberikan kepada kaum wanita Kelantan kerana masih mampu menunaikan solat di stadium walaupun agak 'susah' pada dasarnya.Tapi nak seribu dalih , tak nak seribu daya.


kredit picture untk Jeming Hassan.Ini bukan gambar edit. 

3.PENYOKONG KELANTAN TIDAK MEMBAKAR BENDERA NEGERI LAIN.
Sehina hina kami, kami tidak pernah membakar bendera negeri orang lain malahan orang lain yang membakar bendara kami.Adakah ini cukup membuktikan bahawa kami tidak bersalah dalam hal ini.Tetapi pandangan luar tentang kami tetap kebusukkan itu.

Seperti yang berlaku di stadium Paroi


Bendera Kelantan dibakar . :(
4.PENYOKONG LUAR TIDAK BERANI DATANG KE SSMIV KERANA PENONTON KELANTAN SUKA GADUH.

Dimana mana stadium pun memang akan ada jenis manusia yang berperangai teruk.Datang dari jeruk mana dan selalu membuat kacau di stadium.Kejadian ini bukan berlaku di stadium kami sahaja malah hampir semua stadium benda ni berlaku.Sebagai contohnya , aku sendiri bersama dengan Ultras Kelantan The Red Mania "awaydyas" ke Terengganu semasa pusingan kelayakan Separuh Akhir Piala Malaysia 2011.Penyokong Kelantan tidak membuat provokasi tetapi sebaliknya apabila penyokong Terengganu yang membuat probikasi sehingga di denda.Kami menerima layanan yang buruk tapi kami tidak melayan orang luar sebegitu di stadium kami.

Sebagai contohnya Perlawanan antara Selangor dan Kelantan dalam saingan Piala Super pada 26hb April 2011. Kelantan menerima kunjungan dari UltraSel yang membawa penyokong mereka sebagai tanda sokongan kepada pasukan mereka.Saya sempat bersama mereka dan kenyataan bahawa penyokong luar yang akan di baling dengan objek tidak sama sekali.

Kredit picture untuk Anak Memberontak
Penyokong Kelantan dan UltraSel bersama sama berchant di luar stadium.


Cerita mengenai Kedatangan penyokong Selangor yang bertandang ke Kelantan ada disini dan gambar : LINK

cerita mengenai kunjungan Penyokong selangor yang ditulis oleh penyokong selangor ada DISINI.

Kelantan juga pernah menerima kunjungan dari penyokong pasukan Pahang semasa saingan Liga Super pada bulan Mei yang lepas.Kedatang mereka juga tidak berlaku sebarang masalah malahan mereka menolak akan kenyataan yang menyatakan bahawa Stadium Kelantan tidak menerima orang luar.


Salah seorang penyokong Pahang bersama komrad Ultras Kelantan The Red Mania.

Stadium Sultan Muhammad ke IV juga menerima kunjungan dari musuh pantai timur kami iaitu Terengganu.Kami hanya musuh di padang bola sahaja tapi Kelantan Terengganu sama sahaja tapi bila ada sesetengah penyokong yang kurang cerdik maka berlaku berbalahan antara kedua dua penyokong.

Gambar sedikit Blur.Kedatangan penyokong Terengganu ke stadium sewaktu  menemukan Kelantan dan Terangganu bagi saingan Piala Malaysia 2011 baru baru ini.Penyokong Terengganu berada di Gate H sebelum di arah oleh RELA untuk berpindah ke ASTAKA kerana malam tersebut merupakan GAME PANAS.

5.TIDAK MENGHINA NEGERI LAIN DAN MELAKUKAN PROVOKASI MURAHAN SAMA ADA DI DALAM FACEBOOK ATAU BLOG.

Banyak sudah berlaku yang mana ada penyokong negeri lain yang tidak berpuas hati dengan penyokong Kelantan sehingga memburukkan Negeri Kelantan di dalam laman sosial.Ada yang lebih memburukkan juga adalah ada segelintir penyokong menghina Sultan Kelantan sehingga laporan polis terpaksa kerana kenyataan menghina sultan yang memimpin kami.

Terbaru adalah mengenai seorang penyokong Terengganu yang menyalahkan Kelantan setelah Terengganu gagal dinobatkan sebagai Juara Piala Malaysia 2011.Tindakan beliau yang membuat kenyataan tanpa membuat kajian telah dikejam hebat oleh penyokong Kelantan .Selain itu juga terdapat juga pihak yang tidak bertanggungjawab dengan membuat kenyataan yang berunsur hinaan keatas Tuan Guru Nik Aziz dalam blog beliau.Beliau telah mempersendakan  Tuan Guru Nik Aziz yang kita hormati semua.Kenyataan pemilik blog yang bernama WAHYU LIANA itu menimbulkan kontroversi sehingga ibu beliau terpaksa membuat permohonan maaf kepada rakyat Kelantan.

Sila Klik gambar . 
( CERITA BELIAU )

6.MEMPUNYAI PENGURUSAN BOLASEPAK TERBAIK DI MALAYSIA l PENGURUSAN TAN SRI ANNUAR MUSA DIPUJI.

Tan Sri Annuar Musa merupakan arkitek yang bertanggungjawab membangunkan pembangunan bolasepak Negeri Kelantan.Kehebatan pengurusan beliau menyebabkan pasukan bolasepak Kelantan digeruni oleh pasukan lain dan ditambah pula dengan pemilihan jurulatih dan juga pemain yang hebat.

Kecekapan dan kehebatan TSAM membangunkan bolasepak Negeri Kelantan telah mendapat perhatian dari pihak luar sehingga beliau layak digelar BAPA PEMBANGUNAN BOLASEPAK KELANTAN malahan tidak keterlaluan dikatakan sebagai BAPA PEMBANGUNAN BOLASEPAK MALAYSIA.

Tahniah Tan Sri Annuar Musa dan KAFANamun Tan Sri Annuar Musa juga bukan prihatin kepada pembangunan bolasepak Negeri Kelantan tetapi juga pembangunan sukan bolasepak Malaysia.Sebagai tanda sokongan beliau terhadap suara rakyat, beliau telah bersamasama kumpulan perarakan Ultras Malaya yang memboikot perlawanan akhir Piala Malaysia 2011 di perkarangan Stadium Shah Alam ekoran tindakan Pesatuan  Bolasepak Malaysia (FAM) menaikkan harga tiket.

Keprihatian beliau turun padang mendengar keluhan pencinta bolasepak seharusnya dipuji. :) sekali lagi tahniah Tan Sri Annuar Musa.7.ULTRAS KELANTAN MERUPAKAN ULTRAS TERBAIK DI MALAYSIA ( DIKALANGAN ULTRAS2 NEGERI )

Fenomena baru yang cuba dibawa di dalam bentuk sokongan kepada pasukan negeri masing masing adalah dengan terbinanya Ultras.Ultras merupakan sebuah kumpulan penyokong yang akan menyokong pasukan mereka tidak kira menang atau kalah dan akan berdiri selama 90 minit sambil berchant menyanyikan lagu pembakar semangat .Ultras Kelantan yang ditubuhkan seawal tahun 2011 menampakkan sokongan dari peminat bolasepak Kelantan walaupun pada mulanya kehadiran mereka tidak dapat diterima .


Pada kejohanan Futsal Ultras Malaya yang mana Kelantan menjadi tuan rumah telah menobatkan Ultras Kelantan The Red Mania sebagai Ultras Terbaik kerana kecekalan komrad Ultras Kelantan yang sentiasa teguh walaupun di hujani dengan kata kata kesat.
Jadi pihak luar seharusnya berhenti memperkatakan perkara yang tidak benar mengenai penyokong Kelantan.Jangan menghina kami.Buka minda, celik mata dan pandang ke depan.Adakah benar penyokong Kelantan ini bermasalah.Adakah benar Kelantan sebuah negeri yang melahirkan penyokong yang ganas...? Tepuk dada tanya selera.

Jangan cepat menuding jari tanpa membuat kajian yang betul.

Fakta ini adalah pemerhatian saya sejak kali pertama kaki saya melangkah kaki ke stadium.Sila LIKE jika saya benar.1 comment:

Suka Suki said...

sokong !
x tahu mengapa ada orang yang suka sangat kutuk2 negeri kelantan nihh .. !
ambo banggo jadi anok kelate !
gomo kelate gomo !!